Ospalá kachna - recept

3. května 2017 v 7:17 |  Kuchařka Niki a její recepty

Ospalá kachna - recept

Už se tu objevily hlasy, že je tu přemuffinkováno a asi tomu tak opravdu bylo, či je. A to vám raději ani nebudu říkat, že jsem včera večer vytáhla z trouby další dvě várky, protože ty odminula jsem zblajzla za hoďku. Asi bych si měla říkat muffinková královna…no, nezní to vůbec špatně.


Ještě bych napsala, co jsem zase provedla za stravovací úlet. Před pár týdny měla Věrka malou oslavu a na oběd upekla kachnu (a byly i bramborové knedlíky a vynikající zelí). Jenže na tu kačenku jsme byli čtyři a jelikož byla moc dobrá (a já takové papáníčko mám výjimečně), tak mi ta čtvrtka nestačila a uvažovala jsem, že si asi někdy koupím kachnu jen sama pro sebe, upeču si ji a celou ji sním (dalo by se říci, sežeru). No a to jsem také asi za dva týdny udělala. Kačenku koupila, upekla… a…dobrý bože, skoro celou ji snědla (kousek jsem si nechala na příští den). Mňamka, ale doufám, že do Vánoc mě již chuť na kačenu nepřepadne.

Takže receptíky na muffiny o chvíli odložím a dnes bych napsala recept na tu výbornou kačenku, jak jsem si ji pekla já. Je ale třeba mít elektrickou troubu.
Protože se kačka peče 10hodin na 60ºC, a chceme li ji mít na oběd, je dobré ji do trouby dát před spaním…tak kolem 10 nebo 11hodiny. Nemusíte se v noci bát…kačenka k vám do postele neuteče a bude si tam v pokáčku lebedit a vrnět blahem.

Nejsnadnější cesta je kachnu koupit v obchodě, ale pokud máme dobrodružného ducha nebo na účtu jen 46kč, tak si můžeme nějakou divokou zastřelit, případně se podíváme k sousedům na dvorek, jestli tam něco nepobíhá. Pokud někomu nevyhovuje žádná z těchto variant, budeme se muset spokojit s gumovou kachničkou do vany.
Jdeme na to.

Chlazenou, případně již dopředu rozmraženou kachnu (nejlépe 2,20-2,50kg), očistíme, umyjeme a nasolíme jak zvenčí, tak i uvnitř. Dovnitř do kačenky dáme 1 celé omyté jablko, případně rozpůlené bez jader (nemusí být za každou cenu, ale kačka má pak lepší chuť), ještě ji celou posypeme kmínem a dáme do pekáčku (já používám velký skleněný) hřbetem nahoru. Podlijeme (stačí 1-1,5dl vody), přikryjeme shora víkem a dáme do trouby. Teplotu nastavíme na 60ºC a necháme tam kačenku do rána. Ráno, zhruba po 9-10hodinách pečení, sundáme horní víko a slijeme přebytečný tuk (něco málo tam ale necháme), který si necháme na případné potírání, abychom měli propečenou kůrčičku.
Teď stačí kačku dopéci (již odkrytou). Dle velikosti a stavu v jakém se ta potvůrka nachází, by měly dostačovat 2hod na 100ºC a 30min na 200ºC (těch posledních 30minut je dobré použít horký vzduch s ventilátorem, pokud tuto funkci máte…také se dá použít na pár posledních minut horní gril s ventilátorem, ale to už je vlastní experimentování a není nutné. V dopékacím režimu nezapomínejme kačenku kontrolovat a potírat či polévat (vypečeným tukem, případně i jen vodou).

POZOR - pokud si chcete udržet krásnou štíhlou postavu, nedoporučuji jíst tento pokrm 3x týdně. To bychom mohly(i) vypadat jako sličná dívka na obrázku.
(Co by na to řeklo naše srdíčko a cévy, ani nechci domýšlet.)

Niki

Daffy Duck a také Niki, vám všem přeje dobrou chuť.
 


Komentáře

1 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 12:57

no teda.
tak já čekám recept pro ty z nás které chtějí aspon trošičku zhubnout / tedy vlastně pro všechny ;-)  :-D/ a ty přesedláš z muffin na kačenu, já padám. :D

asi si upeču bůček :D

mimochodem, není po tolika hodinách pečení už moc suchá. :-(

přes noc fakt nemůžu, mám otevřený plamen, to nerisknu. 8-)

2 Niki Niki | 3. května 2017 v 14:14

[1]: Je to tak, začalo to z ostra. Ale po muffinech a tiramisu budou i nějaké dietní recepty, neboj. :-)

Ne, není vůbec suchá, naopak je křehká a šťavnatá. :-)

Je to jen pro elektr. trouby!

3 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 14:49

[2]: to já právně jednou pekla kuře / když jsem ještě troubu měla novou a nebyla zvyklá že vypnuté a na minimum vypadají čudlíky stejně/ a že ho jako potom dopeču druhý den před obědem.
ráno vstanu, jé dnes tady mám hezky teploučko a ještě pořád tady voní kuřátko.

pak mi to docvaklo.
nebylo spálené, ale něco tak scvrklého a suchého jsem ještě neviděla a asi dlouho neuvidím.

takže byly vajíčka :-D

4 Vlaďka Vlaďka | 3. května 2017 v 16:24

Já elektrickou troubu nemám. :-(

U nás v parku je vždycky hromada kačenek, kdyby si chtěl někdo zastřelit. :-D

Jinak kachna se zelím a bramborovým knedlíkem je mé druhé nejoblíbenější jídlo. :-P

5 Niki Niki | 3. května 2017 v 17:32

[3]: A mělas na pekáčku víko nebo ne? Pamatuješ si to?

Kuřátko se také dá dělat tím způsobem, tedy pomalým pečením, ale stačí mu kratší doba. Víko na pekáčku je důležité, pokrm se nevysušuje...má tam své mikroklima. :-)

6 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 17:35

[4]: jééé že by taky staromilka plynařka.

já si ji přímo vyžádala a speciálně mi ji objednávali, že požadavek celoplyn neměly už dlooouho.
samozřejmě smaltovanou moru ;-)  :-)

divoká kačenka je něco úplně jiného než domácí, chutově. mě víc chutná domácí.

7 Niki Niki | 3. května 2017 v 17:35

[4]:  Vladi, v tom parku by to bylo jen pro ty hóóódně odvážné. Ruka zákona může být nablízku nebo by nějaký návštěvník parku mohl mít broky v zadečku. O_O

A které je to nejoblíbenější jídlo? :-)

8 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 17:43

[5]: holka zlatá samo že pamatuju.
kuře peču jedině ve sklovarné míse se skleněnou pokličkou, pak dopékám odkryté, jak dopeču, přikryju.
celkově hodinu a půl.

já ho měla přikryté a troubu na nejín.

to prostě peče jinak než El.

ale, můžu si bez obav otevřít výrobnu mumií, byla bych světová jednička :-D

9 Vlaďka Vlaďka | 3. května 2017 v 19:20

[6]: Ano, to jsem. Bohužel "díky" tomu nemůžu zkoušet hromadu receptů, protože u všech dnešních pečících receptů jsou poznamenány přesné teplotní stupně a jak já to poznám na svém kolečku bez čísel? To je diskriminace plynových trub. :-D

10 Vlaďka Vlaďka | 3. května 2017 v 19:23

[7]: Jednoznačně kuřecí řízek s bramborovým salátem (a k tomu Cola). Toho bych se ujedla. :-P

11 Zuzka Zuzka | 3. května 2017 v 19:34

Teda holky já zírám. Samé dobré dietní recepty. :-D Konečně se asi najím.

12 Niki Niki | 3. května 2017 v 19:48

[10]: Áááááách...hodně dobrá volba. (Já bez té Coly)

KDYBYCH TO MOHLA JÍST, TAK TO MÁM 3x TÝDNĚ! :-) :-P

13 Niki Niki | 3. května 2017 v 20:00

[11]: Dietní recepty - náš cíl! :-(

Zuzko, víš co jsem dnes baštila?

Snídaně - jáhlovo-pohanková kaše s nastrouhaným jablíčkem (bez cukru)

Svačinka . 2 bezlepkové mufiiny (bez cukru)

Oběd - brokolice s cuketou na páře

Svačina - hroznové víno

Večeře - chia semínka s banánem

No, takhle já baštím a najednou si přečtu komentář, kde Vlaďka píše o kuřecím řízku s br.salátem, To abych si teď dvě hodiny utírala sliny. :-(

14 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 20:05

v tomhle jsem divná, když se mě někdo zeptá co mám ráda, já řeknu No to co je dobré a na co mám zrovna chut.
nemám vyloženě oblíbené jídlo.

[13]: no konečně recepty co jsem chtěla :-D
ale vážně, já ty extra dietní prostě neznám, ale zase, aby se toho člověk trošku najedl.

15 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 20:07

[9]: já odhaduju, neřeším.
ale tak 60c jistě neudělám, na tak málo to nejde. ;-)

16 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 20:28

[13]: proti tobě jsem večeřela jako královna.
široké vaječné nudle, dušené hlávkové zelí s cibulí rajčetem česnekem a vejci. :-D

17 Vlaďka Vlaďka | 3. května 2017 v 20:34

[12]: To já taky. O Vánocích jsem si udělala hromadu řízků a velkou mísu salátu a baštila jsem to tři dny. :-)

18 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 20:52

[17]: blahopřeju, já taky :D

19 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 20:52

nemyslím tu kolu. :-?

20 Zuzka Zuzka | 3. května 2017 v 21:29

[13]:tak takhle jsem se neměla. Snídaně housky se salámem, ke svačině kafe a buchta, k obědu totéž a k veečeři gulášovka s chlebem :-)

21 TS Ženská. TS Ženská. | 3. května 2017 v 21:44

[20]: tak to ses měla dobře.
snídaně kafe, oběd polévka s chlebem / těžko popsat, kuřecí se zelím a zeleninou/
svačina jogurt, a večeři už jsem psala.

buchty moc nehřeším.

22 Zuzka Zuzka | 3. května 2017 v 22:39

[21Nějak nebyla ani chuť na jídlo, protože dopoledne jsem měla přezkoušky z předpisů

23 Vlaďka Vlaďka | 3. května 2017 v 23:15

No já mám taky svoje diety, ale ty sem psát nebudu, asi by jste se mi smály. :-) Je ale nutno dodat, že skutečně na mě fungují.

24 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 11:08

[23]: no tak se pochlub, třeba budu fungovat i na nás.

já s dietama vlastně moc zkušeností nemám,
vážím už léta letoucí pořád stejně, tedy jak stárnu trošičku to jde nahoru, tak už se musím hlídat. ale zase se mi to ustálilo, jen mohlo tak o 4 kg níž. :-)

25 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 11:28

dnes jsem najela na pořádnou dietku.

koupila si 3 vdolečky, 3 zákusky.
a zrovna peču kilo plecka.

ad se tuky zblázní :-D
no coo, žiju jen jednou, kdo ví co bude zítra ;-)  :-)

to si zase budu nadávat :-)  :D

26 Niki Niki | 4. května 2017 v 12:18

[25]: Když ty nezdravá jídla jsou tak dobrá! ;-)

Já už s Věrkou mluvila o tom, že si někdy brzy uděláme pečené koleno s křenem, hořčicí, okurkami a čerstvým chlebem.

Kdysi, jak jsem ještě jedla všechno, tak jsem několikrát za rok zašla do hospůdky, kde dělali ta pečená kolínka moc dobrá. :-)

27 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 12:40

[26]: znám jen grilované, do hospody jsem nikdy nijak nechodívala a doma ho ještě nepekla, ale budu to muset zkusit, už jsem slyšela že je to dobré / zase až za rok, jak shodím to plecko :-D /

dobrota, a povedlo se mi koupit trošku mastnější, asi se neudržím a dám si ho i na večeři.

ty a prosímpěkně, co je na tom nezdravého, určitě zdravější než ty light poloumělé potraviny.

aspon je jistota že v tom nejsou žádná Éčka, ale jen Péčka ppppprasátko :-D

ona i ta zelenina často hnojená bůh ví čím bude někdy pochybná. :-)

28 Niki Niki | 4. května 2017 v 13:03

[27]: Ty zdravá a nezdravá jídla...to je jen takové obecné rozdělení, nemusí se to brát doslova.
Někdo může jíst zdravě a natáhne brka ve 40 a někdo se celý život cpe nezdravými potravinami a žije do 90let.

Ve vepřovém plecku je hodně nezdravých tuků, spousta cholesterolu a třeba rezidua antibiotik.
Ale já říkám, že není třeba jít do extrémů a občas je dobré do tělíčka dostat i takové pochutiny a mít radost z jídla. :-)

29 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 13:29

[28]: já rozděluju jídla na málo kalorická
a kalorické bomby.

nějaké zdravé, nezdravé.

cholesterol, před padesáti lety ho nikdo neřešil a žilo se taky.

nevím jestli je méně zdravý vepřový tuk než máslo vyrobené z rostlinného tuku.

ale papat může každá co chce, já tyhle věci moc neřeším, jen dávám přednost potravinám kde méně zasahovala lidská ruka.
stejně není nad to mít všechno domácí.

30 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 13:55

[24]: Snídaně - rohlík s máslem a salámem,
svačina - rohlík s máslem a salámem
oběd - rohlík s máslem a salámem
svačina - rohlík s máslem a salámem
večeře - rohlík s máslem a salámem :-D

A takhle to jím třeba první 4 dny v týdnu, prostě od pondělí do čtvrtku jen tohle. O víkendu už vařím a cpu se vším možným. ;-)

31 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 14:33

[30]: O_O  O_O  :D  :D  :D  :D
tak tohle by mě vážně nenapadlo.

já začínám mít podezření, že ad jím co chci, stejně si to dělá co chce.

to už se vážně musím snížit k sucharům a k obědům čínské polívky, abych něco zaznamenala.

ale jo, když jím třeba tři dny vážně podle chuti, tak to poznám.

vím že to plecko mi udělá tak kilo nahoru, a koupila jsem si i špekáčky.
já se dneska vážně odvázala :-D

32 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 15:14

[31]: Já to prostě beru tak, že to mé tělo je zvyklé na to jedno jídlo a neřeší nic bokem, prostě si vezme jen základ a konec. Kdežto pokud bych od pondělka do neděle vařila pokaždé jinou polévku, jiné hlavní jídlo, do toho tam jogurt, tam vločky atd. tak to tělo, chudák je prostě úplně zmatené, neví, co si z čeho vzít a má v tom guláš, tak to cpe všude možně. Jak jsem psala, ono to úsměvné je, ale fakt to na mě zabírá. ;-)
Asi na tom něco vážně bude, protože kdysi dávno jsem četla nějaký fitness článek a tam právě bylo popsáno, že při hubnutí ani tak nezáleží na tom co jíme (samozřejmě se necpát něčím brutálně tučným), jako spíš na těch kombinacích, že tělo pokud má za sebou neustálé kombinace jídel, tak je z toho prostě při tom vstřebávání zmatené. Ale samozřejmě to nemusí fungovat na každého.

33 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 15:22

[32]: já do doby než jsem posbírala odvahu že půjdu do přeměny, mohla jíst cokoli a v jakémkoli množství, já neztloustla i kdybych sebevíc chtěla.

hele, hlavně když ti to funguje. ;-)

34 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 16:20

[33]: Mně se po třicítce strašně zkazil metabolismus (taky jsem předtím mohla jíst cokoliv a neztloustla) a přijde mi, že ty hormony mi ho částečně zase vrátily. ;-)

35 Niki Niki | 4. května 2017 v 17:32

[30]: Vladi a střídáš ty rohlíky a ten salám nebo máš pořád stejné rohlíky i stejný druh salámu? O_O

36 Niki Niki | 4. května 2017 v 17:38

[29]: Jo, domácí výrobky - správná volba. A čím méně je něco průmyslově zpracované - tím lépe.

A je ale pravda, že před 50 lety to jídlo bylo o něčem jiném než dnes.

No jo, já to také v tvých letech neřešila a házela do sebe na co sem přišla...o tom žádná. :-)

37 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 17:59

[35]: Pořád stejné, zrovna před chvílí jsem dojedla další. :-D Ale už se těším na víkend, udělám si nějakou dobrotu, třeba zapékané brambory. :-)

38 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 18:01

[35]: já myslím že si kupuje vždycky nové, že to nejsou ty samé :D /vtípek aby jsi pochopila :-)/

[36]: já do sebe naházím na co přijdu, jen dnes jsem víc uletěla / mám důvod/.

házet do sebe na co přijdu už fakt nemůžu.

já prostě přímo na zdravé a nezdravé potraviny moc nevěřím.

tam je nezdravé jen to zpracování a plno dochucovadel, konzervantů,nadstavovadel, atd.
a věřím že poctivá domácí kachny bude zdravější než salát z velkovýrobny který je hnojený a postříkaný bůh ví čím vším.

ale jasně že po tom salátu neztloustneš / max otečeš :-D /

39 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 18:02

Ještě dodám, že takovou dietou i skvěle ušetřím.

40 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 18:04

[39]: uherák taky není láce :-D

41 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 18:15

[40]: A co Junior? Za 30 deka méně než 30kč. ;-)

42 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 18:29

[41]: a co jemný salám :-).

fakt baštíš junior. 8-O

pod gothaj nejdu. :-D

43 Vlaďka Vlaďka | 4. května 2017 v 18:38

[42]: Ano, chutná mi a je výborný třeba do pomazánek.

44 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 18:43

[43]: no vidíš, já si občas na svačinu kupuju Herkules.

jsem rozežraná a stydím se.
ale mě chutná.

mě přijde že junior a jemný salám drží pohromadě jen těmi Éčky, asi blbost, vím. :-)

45 Niki Niki | 4. května 2017 v 19:39

Já raději tu stránku o jídle opustím nebo vlítnu do ledničky a zbaštím všechno, co jsem připravila Věrce na víkend. ;-)

46 TS Ženská. TS Ženská. | 4. května 2017 v 19:49

[45]: mám dnešek, sežer co najdeš.
jak jdu kolem trouby, ukrojím chleba a ukrojím plecko, takže půlka už není :D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama