Treska 2x jinak

8. května 2017 v 20:06 |  Kuchařka Niki a její recepty

Dnes tady dám recepty na dvě jídla, které si děláme s Věrkou poměrně často, jen u smažené tresky míváme bramborovou kaši…tu jsme dnes nahradily bramborovým salátem.

Původně jsem chtěla udělat krůtu…tak jak ji připravují v USA, ale potvůrka asi tušila co ji čeká a vzala nohy na ramena. Kam utekla, to netuším…možná už je někde u Českých Budějovic.

Treska na másle s rýží.

Co se týče ryby, tak tu nejčastěji kupuju v Kauflandu. Buďto 1kg balení - tam je 10 lisovaných kostek nebo 0,5kg balení - tam jsou celé kousky. Rýži používám parboiled, ale kdo chce, může použít tu, která mu vyhovuje. Já někdy používám jako přílohu k různým jídlům i rýži natural, ale k tresce raději ne, protože rýže natural má svou specifickou chuť a chuť ryby by pak zanikla.
Tresku smažím na másle, ale přidávám i olej (tak zhruba půl na půl), máslo samotné by se dříve připalovalo. Naštěstí tresku není třeba dělat dlouho a žádné přepalování tuku by hrozit nemělo.

Rybku necháme při pokojové teplotě rozmrazit (asi 2,5 až 4 hod) a mezitím si uvaříme rýži. Jakmile je rybka dostatečně rozmražená, tak vymačkáme opatrně přebytečnou vodu a osušíme v utěrce (papírové či textilní). Lehce osolíme a můžeme pokapat citrónem. Na pánvi mezitím rozpálíme olej s máslem a pak tam dáme rybku i příslušné koření (kmín, koření na rybu…a vařečkou ji pronásledujeme po pánvi. Treska za chvíli změkne a rozdrobí se na menší kousky. To není ná škodu, dříve a lépe se tak prosmaží.
Jakmile je treska hotová (asi 5minut), tak ji přidáme k rýži, kterou jsme si již připravili na talíř, nebo (a tak to dělám já) rýži nasypeme na pánev k tresce a promícháme. Můžeme jíst bez zeleninové přílohy, či si podle chuti něco nakrájet (salátovou okurku, rajčátko, apod.).



Smažená treska s bramborovým salátem

Tuhle mňamku dělala Věrka a já se jen plantala v kuchyni a občas malinko pomohla nebo jsem svého broučka trošičku škádlila a tu a tam jsem ji pohladila po zadečku nebo po... (bohužel - cenzura). No jo, jenže Věrka mě vždy odhání, protože se pak nemůže soustředit na vaření (tomu já věřím).

Původně jsme měly v plánu pouze kuřecí řízečky, ale byly jen čtyři a my hladové holky jsme se chtěly pořádně nadlábnout, tak jsme ještě rozmrazily 3 kostky (á10dkg) tresky, abychom neumřely hlady.

Kostky tresky se opatrně zbaví přebytečné vody a osuší (někdy se ale bohužel stane, že ten kousek moc nedrží pohromadě a roztrhne se). Pak se velice zlehka osolí, neuškodí pár kapek citrónu, či špetka koření na ryby a následně obalí (klasický trojobal, mouka - rozšlehané vejce - strouhanka). Na pánvi rozpálíme přiměřeně oleje a obalené tresky smažíme asi 3 až 4minuty na každé straně (ze začátku zprudka, pak ubereme, ať se nám treska propeče a nepřipálíme strouhanku).

Výrobu bramborového salátu nebudu popisovat, každý ho dělá jinak, ale pokud by někdo chtěl, tak bych pak popsala, jak ho Věruška vytvořila.

Bramborový salát položilo mé koťátko neprozřetelně na stůl a jak smažila řízečky a rybky, tak zlobivá a nedočkavá Niki už potají ujídala….móóóc velká dobrota! Brzy si to musíme zopakovat! Nutno dodat, že jsme se doslova přecpaly a pak hodinku musely odpočívat. Co také dělat s tak plným bříškem.

Tak si nechte chutnat. Niki
 


Komentáře

1 Vlaďka Vlaďka | 8. května 2017 v 20:31 | Reagovat

Niki, já jsem na ryby úplný začátečník, vůbec nic o nich nevím. Treska je na tom jak s kostmi? Velké, malé, moc, málo...? :-x

2 Zuzka Zuzka | 8. května 2017 v 20:33 | Reagovat

Teda ty mi děláš chutě. :-P
Jdu se obléci a podívám se po té krůtě. Touhle dobou by tu mohla běžet okolo. :-)

3 Niki Niki | 8. května 2017 v 20:43 | Reagovat

[1]: Vida, to jsem Vladi zapomněla zmínit...děkuji za otázku.

V těch kostkách jsme doposud žádnou kostičku neobjevily (už jsme měly asi 4kg ryb), ale v tom 0,5kg balení občas několik menších kostiček najdeme, takže není špatné jíst pomalu a nespěchat. Chuťově dost dobrá rybka a cenově přijatelná. Losos je hodně chuťově odlišný - i cenově...je ale také vynikající a tak 2x za rok si lososka udělám. :-)

4 Niki Niki | 8. května 2017 v 20:52 | Reagovat

[2]: Já Zuzko myslela, že už budeš po večeři...budeš mít plné bříško a nějaké řízky s bramborovým salátem tě vůbec nerozhodí.. :-)

Ano, běžela tvým směrem a jestli si občas dala pauzu na cigaretku, tak bys ji mohla lapit.... :-) :-)

5 Zuzka Zuzka | 8. května 2017 v 21:02 | Reagovat

[4]:Neboj po večeři už jsem, ale v mrazáčku je místo, tak bych jí tam schovala až třeba přijedeš. ;-)

6 TS Ženská. TS Ženská. | 8. května 2017 v 21:14 | Reagovat

na krůtu pozor, to je hrozný dravec ta ti vyklovne oko ani nemrkleš a to krčisko a ty nožiska no hrůůůza.

já ryby občas dělám, ale spíš ty čerstvé které jsem viděla plavat :-D.
ale stačí mi tak jednou do roka.

vlastně postup zhruba stejný, citron používám až nakonec a na másle, před tím ještě rybu trošku obalím v mouce, stačí poprášit.

7 Niki Niki | 8. května 2017 v 21:19 | Reagovat

[5]: U všech všudy, kdybych to tušila, tak jsem ji kolem krku dala kroužek s GPS modulem...byla by škoda, pokud bys na ni číhala celou noc a on by ji nakonec chytil někdo jiný.

Raději bych ji viděla v tvém mrazáčku. Kdybych třeba přijela, tak ať máme co zakousnout. :-)

8 Niki Niki | 8. května 2017 v 21:30 | Reagovat

[6]: Abych pravdu řekla, já bych utíkala i před husou a bála se, že mě klovne.

Před lety jsem šla v létě s kamarádem lovit pstruhy. On je chytal pod kameny do ruky, jenže já se bála, že mě kousnou, tak jsem si na to oblékla svářečské rukavice (ano, čtete správně). On jich chytil asi 15 kousků...já tak chytila rýmu. :-(

Ale pstruh (hlavně ty menší kousky) je vynikající jen na másle a kmíně...pamatuji si, že jsme si tenkrát také pochutnali a zapili to čepovaným pivečkem. :-)

Tak a běžím na kutě... [:tired:]

9 TS Ženská. TS Ženská. | 8. května 2017 v 21:40 | Reagovat

[8]: jj pstruh jen jednoduše na másle.
no já jednou byla na pstruhy i s kamarády, kamarádi že mi ukážou, že oni budou chytat na žížalu že s muškama nemám šanci.
oni chytli dohromady jednoho, já radši nebudu psát kolik, co patnáct minut jeden :-D od té doby se mnou na ryby nechtěli, netuším proč. :-)

10 anita anita | 12. května 2017 v 22:34 | Reagovat

niki ty falesna blondyna
vis ako delaj tresku prave
blondyny jako ja?;
MICHANIM NA SLABYM
PLAMINKU 12 MIN
A TRESKA JE..!!?! :-)  :-)  :-)  :-)

11 anita anita | 12. května 2017 v 23:41 | Reagovat

zejmena v kotliku na gulas
se nejlepe treska vari..
( pak se nedivte radam
prave blondyny jako jsem
ja)  dobrou.. :-)

12 Niki Niki | 13. května 2017 v 6:05 | Reagovat

[10]: No a sranda je, že já nejsem falešná blondýna...ale opravdu jsem přírodní blondýna, takže to ti moc nevyšlo

13 anita anita | 13. května 2017 v 11:32 | Reagovat

[12]: kolegyne??
se omlouvam niki..
promin:( jelikoz ja jsem
s modryma ocima(
nevylecitelne onemocneni)
. udelala s mi radost  
jo je to svanda  ze ty
taky..mela jsem pocit
ze se jenom delas  
wow.to jsi mi udelala
raaaadost

14 Niki Niki | 13. května 2017 v 15:29 | Reagovat

[13]: No, modré oči blondýnkám sluší :-)

15 anita anita | 17. května 2017 v 19:50 | Reagovat

chichi niki me si dala
utrum a ..ted mas dik
vypjatosti uzavrene
komentare..:)
vitr nefouka jen ode mne.
msta je sladka neznas
divci valky a studeny
front..ted jiz vis..:)
dobrou chut dej
si bedynku piva  .
zasnu :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama